Стилове

Хардкор Техно

Това е тежка, по-малко абстрактна и по-агресивна версия на техно, която е възникнала през деветдесетте години на XX век на много места - основно в Холандия, Германия и Великобритания. Стилът се характериза с бързо темпо, изобилие от индустриални звуци, ужасяващи крясъци, вопли. Това е твърдият дух на техното - анархистичен, революционен, индустриален, безкомпромисен... Често присъстват тежки барабани, виещи и ревящи синтезатори подобни на моторна резачка или банциг, понякога страшно шумни.

Габър

Известен още като габа, габърът е подстил на хардкор техното. "Gabber" буквално означава приятел. Характеризира се обикновено с темпо от 150 до 220 бийта в минута. Насилие и наркотици са често срещани теми, но това е силно вариращ стил, затова такава обща характеристика не може да се даде. Габъра понякога е асоцииран погрешно и с неофашизма, но много изпълнители са издавали песни, в които говорят против расизма. Известни изпълнители са Neophyte, The Stunned Guys, DJ Promo

Спийдкор

Спийдкорът е вид хардкор техно, характеризиран чрез високата си честота на бийтове и агресивните си теми. Точните граници на bmp не са определени, но са около 250bpm като рядко се превишават 1000.

Хепи Хардкор

Хепи Хардкорът е доста различен от останалите подстилове на Хардкор Техното, който са с по-"мрачни" мотиви. Характеризира се като много бърза (165-180 BPM) музика, съпътсвана с мъжки или женски вокали и е по-близка до оригиналният холандски габър. Широко повлиял на Фрийфор Хардкора. Известни изпълнители са DJ Ham (Eclipse), Technikore, Weaver, Скот Браун, Scooter.

Detroit Techno

Детройт, моторният град. Огромно количество заводи и фабрики, специализирани в областта на автомобилното производство. В зората на американската автомобилна промишленост те са се нуждаели от много евтина работна сила. И тя се стичала в Детройт от цяла Америка. Чернокожото население било готово за работа в средата на еднообразните шумове на автомобилните конвейери. По-късно някои от това население дошли до извода, че под еднообразните звуци не само може да се работи, под тях може да накараш човек да танцува. Това било началото на експерименти, пионери в областта на която станали отдавнашните приятели - Juan Atkins, Kevin Saunderson, Derrick May и Jeff Mills. Трябва да се отбележи, че детройтското техно е крайно минималистично. Може би това се обяснява с факта, че хората стоящи в източника на тази музика, не са могли да си позволят голямо количество оборудване. Едногласов синтезатор, дръм-машина и четириканален пулт, често са се явявали като пълния комплект апаратура на детройтския техно музикант. Затова, често в композициите звучат всичко на всичко четири звука. Чернокожите приятели вярвали, че може да се прави музика и на това. И правили. А за да не бъде един техно-трак съвсем както предишния, голямо значение се придавало на работата със звуците, които са тъмни, трансиращи, отнасящи, абстрактни, минималистични, с по-лек бийт. В средата на 80-те, в Детройт се появяват ъндърграунд техно-клубове. До преди това там са съществували клубове с преимуществено хип-хоп и електро музика. Музикантите започнали да откриват нови лейбъли. Juan Atkins открил лейбъла Metroplex, Derrick May - Transmat, Kevin Saunderson - KMS, Jeff Mills - Axis. В 87-ма година Juan Atkins пуска компилацията "Techno - the new dance sound of Detroit". След това терминът 'техно', здраво и надеждно се закрепва към сурова и минималистична танцувална музика, в основата на която лежи прав бийт на около 130 bpm. Вълната детройтско техно бързо достига до Европа и бързо да се разпространява по европейските дансинги. В края на краищата техното станало по-популярно в Европа отколкото в Щатите. За прослушване се препоръчват: Model 500 "Classics"Jeff Mills Advent Christian Bloch Voco derman Лейбъли: Metroplex, Transmat, Axis, KMS, Basic Chanel, Underground Resistance, Tresor, Hybrid, Djax-Up-Beats, Novamute.

Techno-Funk

по-разчупен брейк-бийт ритъм, фънки синтове и баси.

Hard Techno

твърдо, прямо, удрящо бенгинг текно. Не е минимално. Чуите DJ Boss

Minimal Techno

Препоръчвам този стил да се слуша само от хора които са навътре във техното, понеже е труден за разбиране. Минималистичните композитори разчитат на много малко (т.е минимално) количество музикален материал да изразят себе си. За да компенсират малкото материал, минималистите повтарят семплите отново и отново, т.е. става зацикляне (Cycle). Огромното въздействие на тази музика е в следствие на това монотонно повтаряне на едни и същи звуци и мотиви, ефекта често е транс подобен и хипнотичен. Получава се вглеждане, детайлно проучване и изучаване на всеки звук. Всъщност това е крайно интересен стил, понеже е толкова елементарен и икономичен. Тук няма музикални теми и мелодии както в Гоа транс. Има само отделни шумове и ефекти. Но те пък са различни за всяка песен, тъй че в крайна сметка това е един от най-мощните стилове в момента в техното. Някои хора (предимно транс слушателите) казват че минималистичната музика е отегчителна, тъпа и гадна. Наистина може да бъде такава ако се слуша по погрешен начин. Не търсете мелодия и лесни за възприемане звуци, а слушайте на структурно ниво: самия скелет на песента, семплите от които е изградена, ритъма. Минимъла е вид изкуство - без да имаш мелодия, да направиш нещо интересно за слушане. Най-запалените привърженици на минимъла го възприемат и като начин на живот, един вид утопично-футуристична философия, при която се отхвърлят материално-физическите отживелици.

Monomalistic techno

монотонно минимъл текно което е записано като 'моно', тоест не е със стерео ефект. Дълбоко минималистично и хипнотично подмолно въздеиствие.

Cycle techno

минимално техно със непрекъснат 'цикъл' - мощни, твърди повторения на дадени звуци, които имат особено силен ефект върху почитателите на тази музика, т.нар. "минималисти".Пример:Henrik B - Raped Guinea Pig,Johannes Heil - Sunrise Illuminate the Planet LP) Umek - Bronildera, The Advent - Traktion

Acid techno

хибриден жанр, въвежда ефектите от ейсид хаус във структурата на техното. Тежки басове, мощни ейсид нагнетявания на звука. Пример: Joey Beltram - "spiral front"

Hard Minimal

много тежък, смазващ барабанен ритъм. Сурови, грубо-брутални, изкривени, зациклени техно-индустриални звуци и шум, наричани "валяци". 145-160 Bpm

Industrial Minimal

много изкривено, много монотонно, твърдо, шумно и зловещо индустриално текно

Tribal Techno

модерен трибализъм. Усъвършенстван вариант на трайбъл хаус. Минимално и цикъл техно с трайбъл племенни барабани

Pumping Techno

Известно още и като Pumping minimal или Jump-up techno, това е абсолютно диджейско оръжие, което прави чудеса на дансинга. Техно за лудо скачане, самите баси и барабани имат много характерен "помпещ" и пулсиращ звук, които неудържимо те кара да правиш това за което си дошъл на парти.

Intelligent Techno

Наричано още Listening Techno или техно за креслото, защото е особено пригодно за домашно прослушване. Атмосферни мелодии, приличат на ембиънт, но темпото е по-бързо 70-115 bpm. Меко, прятно техно за релакс и слушане когато сте сами. Музика за вашите слушалки. А първия лейбъл които започнал да пропагандира такава музика, станал английския Warp в началото на 90-те. Примери: Kenny Larkin "Azimuth" Plastikman "Musik" B12 "Electro Soma", "Time Tourist" Orbital "Orbital 2" Scorbie "Googolopolis" Лейбъли: Warp, Plus 8, Novamute.

Techno-Trance

смес между техно и транс. По-леките работи приличат на диско. Предишното име на стила беше Progressive Dance. Примери: DJ Sash и Robert Miles. 130-150 bpm

Experimental Techno

чист електронен и звуков експеримент, минималистично техно с необикновен, странен и тежък бийт. Нестандартен, разчупен ритъм, нечувани досега звуци... Може би това ще е звукът на новия век, може би това е звукът на бъдещето...

New School Tehno

експериментално танцувално техно, въведено и развивано от Justin Berkovi и Christian Vogel. Присъства силна и явна синтезаторна линия на преден план, позната от ранното техно от началото на 90-те. Използва се нестандартен ритъм с новооткрити и неизползвани досега звуци и мотиви.