Umek

Роден през 1976, Umek започва кариерата си на DJ през 1993, когато той, заедно със свои приятели промотира първите големи събития с техно в Словения. След много усилия и благодарение на партитата, организирани от него техното се превръща в най-популярния музикален стил в родината му, и Umek става много известен. Той е най-популярния DJ в Словения, а псевдонимът му е "Votter", т.е. бащата ...
 
Понастоящем той е собственик на няколко лейбъла - Consumer Recreation и Recycled Loops (заедно с Valentino Kanzyani). Umek издава продукции и за много други лейбъли, между които Tortured, Planet Rhythm, Audio, Missile, Phont, Primate, Wet Musik и NovaMute. Стилът му в момента е комбинация от много различни линии, които по-старите му фенове могат да проследят. Umek започва с по-суров, безкомпромисен саунд и бързо изгражда репутацията си на добър студио продуцент. В момента той е постигнал по-фънки звук, най-добре представен от лейбъла му Recycled Loops. Много силни са продукциите му за Tortured (лейбъла на Billy Nasty). Под името Mumps той издава поредица от плочи Mechanisms, които в продължение на 3 месеца са No 1 в класацията на Carl Cox. Увлеченията му по електрото намират израз в продукциите му под името Zeta Reticula за лейбъла Electrix. През 2002 година Umek издаде първия си албум за лейбъла Technika. В портфолиото му на продуцент има много ремикси, между които на Laibach, Depeche Mode, DJ Rush и Chris Liebing.
 
Последните няколко години са много успешни за Umek, като той влиза в популярната класация на списание DJ за най-добрите 100 DJ в света. Той се откроява дори сред най-добрите техно DJ в света с майсторството си при смесване на три грамофона и продукции, които надминават всички очаквания и винаги изненадват. До момента той е свирил навсякъде, където познават неговия саунд - Европа, Америка, Австралия, Бразилия и Япония.