Pete Namlook

Ако повечето артисти в съвременната електроника са като острови, продуциращи музика в относителна анонимност, то Пийт "Намлуук" Кулман е цял континент.
 
Зашеметяващо плодотворен композитор, който упорито изгради цяла индустрия около базирания във Франкфурт лебъл "Fax". Името на Намлуук е несъмнено свързано с пост-рейв активизирането на ембиънт музиката и много от неговите соло и съвместни записи с автори като Миксмастър Морис, Тетсу Иноуе, Клаус Шулце, Бил Ласуел, Ричи Хаутин, Геир Йенсен, Д-р Атмо, Бърхан Окал, Атом Харт, Йохан Шарп, Чарлз Едуардс и Дейвид Моуфанг, между всички останали, се броят за някой от най-възхваляваните и влиятелни проекти в новия ембиънт.
 
Въпреки че Намлуук започва издавайки привидно ню-ейдж (под псевдонима Romantic Warrior) и твърд транс (под псевдонимите Sequential, 4Voice, Escape, Deltraxx и много други), той и неговия лейбъл стават синоним на новия ембиънт след като "Fax" започва да издава изключително и само ембиънт малко след създаването си през 1992. "Fax" помага за оформянето на новата школа в амбиънт музиката, позволявайки на творците да експериментират свободно, докато създават своето изкуство, а и същевременно да печелят добре (структурата на лейбъла е такава, че повечето от приходите отиват при самите автори). Безбройните релийзи на "Fax", особени тези от 1993 и 1994, се считат за класики в съвременния електронен ембиънт и въпреки че лейбъла страда от известно преповтаряне в последните години, "Fax" остава един от най-важните и влиятелни немски лейбъли, продуциращи електронна музика. Намлуук е критикуван заради приемането на подхода "качеството преди количеството" - неговият лейбъл издава поне по 1 CD на седмица за повече от година, а в момента цифрата е 24 годишно, много от тях са на самия Намлуук - но той успява да привлече отдадено и ненаситно течение от последователи, което позволява на него и лейбъла да издава нова музика. До момента "Fax" е издал над 250 пълни CD-та, дузини плочи и няколко компилации - включително и изключителната "Ambient Cookbook", заемаща 4 CD-та, която остава най-доброто, с което може да се представи лейбъла. "Fax" се разраства до 4 подлейбъла и 2 съшътстващи такива (Rather Interesting и Headphone, поддържани от Атом Харт и Боби Бърд от Higher Intelligence Agency съответно). Изданията на "Fax" се лицензират за преиздаване от R&S, Music Man, Rising High, Instinct и Injection. С дистрибутори на 3 континента и малка вселена от уеб сайтове, посветени на представянето, продажбата и колекционирането на заглавия от каталога на "Fax", лейбълът и създателя му отдавна са задминали границата на феномен и отдавна се считат за институция.
 
Музикално Намлуук разчита най-силно на автори като Клаус Шулце и Ханс Йохим Рьоделиус, смесвайки монотонните електроники на тези творци с, според проекта или участника, народни инструменти, семпли от природата и малко акустика и електронни ритми (джънгъл, електро, техно и транс). Неговите съвместни проекти по-скоро надминават соло произведенията му, въпреки че някой от тях са сред най-добрите издавани от "Fax". Макар да са трудни за намиране, двете части на "The Definitive Ambient Collection" предлагат добро въвеждане в ранните творби на Намлуук. Следваще компилации от по-скорошни негови творби се появяват, така да се каже на равни интервали от време. Заради широкото разнообразие от стилове, следвани от многото проекти на Намлуук,компилациите са може би най-доброто нещо, с което трябва да се започне, когато човек за първи път чува Намлуук.