Matthew Dekay

Пътят към голямата слава на един DJ неизменно започва с качествена собствена продукция. За разлика от комерсиалната музикална индустрия, в DJ индустрията успехът не зависи само от това колко продажби има даден сингъл, а в много по-голяма степен от това дали знаменитите DJ-и включват въпросния сингъл в сетовете си. Това е така, защото електронните парчета не са пригодени за слушане поотделно. Те имат дълги интродукции и завършеци, поради което звучат най-адекватно когато са смесени едно с друго в DJ сет. Затова хората предпочитат да танцуват под звуците им в клубовете или да ги слушат в компилации, миксирани от DJ-и. В резултат, отделните електронни парчета се купуват предимно от DJ-и, които са далеч по-малко от обикновените потребители и затова продажбите са по-малко, но когато едно парче се включва в сетовете на повече и по-известни DJ-и, то стига до ушите на стотици пъти повече хора, за него се пише и говори повече и то се издига в класациите, а заедно с него се издига и продуцентът който го е създал.
 
След това предисловие е достатъчно да кажем за Matthew Dekay следното:

  • Името му стои зад повече от 30 оригинални продукции, много от които са "гвоздеите" в сетовете на най-големите DJ-и като Tiesto, който започна сета си на God’s Kitchen’s Global Gathering с негово парче пред 8000 души; Dave Seaman, който подлуди 6000 гърци с негово парче в средата на сета си; Sasha, който често закрива DJ маратоните си с негово парче; Danny Howells и Sander Kleinenberg, които редовно лицензират негови парчета за миксираните си компилации; Deep Dish, Victor Calderone и The Neptunes, които са негови откровени фенове; и много други.

 

  • Един от все още неиздадените му ремикси, който в момента е хит в клубовете по цял свят е на култовото "Intergalactic" на Beastie Boys.

 

  • През ноември 2004 направи Essential Mix за BBC Radio 1, а тази чест се предоставя единствено на най-елитните и актуални DJ-и.

 

  • Заема №160 в световната класация на DJ Magazine за 2004.

 

  • DJ кариерата му започва с редовни участия на фестивалите Dance Valley и Extrema в родината му Холандия, минава през европейски турнета и стига до скорошните му изяви в Австралия, Азия, Южна и Централна Америка, а през 2005 му предстои турне в Северна Америка.

 

  • Наскоро основа лейбъла DK и още втората плоча издадена за него - Perasma “Swing 2 Harmony”, включваща ремикс от самия него, бе обявена от Pete Tong за Essential New Tune на BBC Radio 1 - статут, който респектира DJ-ите от цял свят.